FHS Logo

Sinut laitettiin alulle Enzo gutzeitin kapinetissa vuonna 1973. Synnyit Wärtsilän Helsingin telakalla talvipakkasilla 1977. Kummiksesi sait Suomen sen aikaisen rahan ja vallan vaikuttajat. Neitsytmatkasi viivästyi, koska suuri joukko " miehiä " tanssi ympärilläsi. Lapsuuden kehtosi oli Itämeri, nuoruutesi huumassa sait kokea Pohjanmeren suolaisia tyrskyjä matkallasi syntiseen Amsterdamiin.

Arki palasi, kuten aina. Ylpeytesi nujerrettiin näillä uusilla ajatuksilla laittaa linjalle jolta puuttuu " henki "

Vuonna 2004 Rauman telakalla Ladylle suoritettiin kauneusleikkaus. Hän tiesi, että parhaat vuodet ovat vielä edessä, joten hanat kaakkoon.

Tuli syrjähyppy, mutta kuka heittää ensimmäisen kiven, ettei näitä olisi, Pietarin hekumassa kuljettiin pari kesää, kuin silloin 1978 syksyllä kuin miehistöä oli enemmän kuin matkustajia.

Suomalaisten onneksi ja amerikkalaisten epäonneksi tuli hurrikaani Katriin, ja pyyhki pois menen tullen puolet Louisiaanaa. Yhtäkkiä sinusta oli vanhoilla päivillä tullut useiden tahojen kiinnostuksen kohde, ja mikä parasta, tähän hankkeeseen luvattiin säkillinen dollareita; olit siis tehnyt elämäsi parhaan kaupan.

 Kuljetimme sinut tyylikkäästi uudelle mantereelle, sait huomiota lehdistössä ympäri maailmaa, olit The Hero, sankari.

Menit avustamaan Amerikan kansalaisia, jotka talvisodassa laittoivat meille avustuksena sian ihraa ja kielettömiä kitaroita. Tunsit olevasi sekä Suomen sanansaattaja että viestinviejä niille, jotka siellä Baton Rougen, tai New Orleanssin baareissa aina kysyivät meiltä: Missä Amerikassa on sellainen osavaltio kuin Finnland?

Rintasi oli ehkä ryvettynyt Atlannin ylityksessä, mutta sisimpäsi oli karaistunut ja naiselliset rypyt korostivat sitä glamouria, joka hallitsi sinua läsnäolollasi.

Sait talven 2005 - 2006 aikana enemmän ystäviä ja poliittista arvostusta kuin yhdenkään ministerin matka kyseiselle tuhoalueelle.

Sillä Lady oli kotina yli 800 opiskelijalle ja nämä nuoret kutsuivat häntä nimellä Grand Lady.

He muistavat hänet varmasti viidenkymmenen vuoden kulutuakin.

Elämä ei kuitenkaan aina mene käsikirjoituksen mukaan.

Finnjetillekin oli kaavailtu erilaisia tehtäviä tuon operaation jälkeen, mutta tuulet merellä vaihtelevat eivätkä ne aina puhalla länsilounaasta; monta kertaa tuulee pohjoiskoillista vastaan. Hätähousut kauppamiehet pilasivat Ladyn tulevaisuuden, kun metallin hinta laski ja piti äkkiä myydä laiva romuksi, että saisiedes omansa pois. Ei siinä silloin tunteita kyselty.

Viimeinen purjehdus tapahtui, kun Lady haaveili vielä löytävänsä elämänsä ankkuripaikan jostakin tutuilta kotiseuduiltaan ja läheistensä luota. Kävi vaan niin ikävästi, että kun rahalla ei ole tunteita, Lady myytiin romuraudaksi Intiaan.

Joten me kaikki voinemme yhtyä sanontaan " poissa silmistämme, poissa sydämistämme ".

Olen joskus miettinyt tuota kohtaloa, jos hän olisi jossain Turun Aurajoessa ruostumassa, kenenkään pitämättä huolta hänestä. Mieleeni tulee äitini : parempi, että hän kuoli pois silloin kun hänellä ei ollut pahoja kipuja.

Hänestä jäi niin kaunis muisto hymyilevine kasvoineen, aivan kuin minulle jäi muistot pitkäaikaisesta ystävästäni, " the old Lady " Finnjetistä.  ahti

Copyright © Finnjet Historical Society ry. 2008-2020. All rights reserved.

Disclaimer